Витаминот Д е посебен

За разлика од другите витамини, телото само може да произведе витамин Д. Поради оваа причина, не делува како повеќето витамини во нашите тела, туку повеќе како хормон, односно како супстанција „гласник“ која ги регулира основните физиолошки процеси.

Помеѓу 10 и 20 проценти од нашиот потребен дневен внес на витамин Д е опфатен со исхраната. Меѓутоа, природните извори на витамин Д во храната се ограничени. Највисоки концентрации се наоѓаат во мрсната риба како што е лососот, харингата или скушата. Црниот дроб, жолчката од јајце и некои печурки, исто така содржат витамин Д. Ефективен начин телото да се надополни со витамин Д е преку изложување на сонце. Во тој случај, телото може да синтетизира витамин Д од УВ-Б-зраците, што му дава прекар „витамин на сонцето“. За среќа, не се потребни долги периоди на сончање, редовно да поминувате пократки периоди на отворено во текот на летото со рацете, лицето и рацете или нозете откриени и изложени на сонце, е доволно да добиете витамин Д (треба да се избегнуваат изгореници од сончање).

Дали знаевте: Кон крајот на есента, зимата и почетокот на пролетта сонцето е премногу слабо, но во умерена клима сепак може да се произведе доволна доза на витамин Д. Други фактори што влијаат на производството на витамин Д: облека, BMI, возраст, географска ширина, крема за сончање, боја на кожа, исхрана и гени.

За многу пригоди и намени

Витаминот Д не е секако чудо од лек за сите заболувања, но тоа е супстанција што му е потребна на човечкото тело за многу различни физиолошки процеси.

Рецепторите за витамин Д (VDR) може да се најдат скоро во сите клетки на телото. Додека овој витамин погоден за многу намени е познат по формирањето и одржувањето на силни коски и мускули, истиот придонесува и за нормална апсорпција/користење на калциум и фосфор. Тоа е од суштинско значење за делбата на клетките и придонесува за нормално функционирање на имунолошкиот систем.

Витамин Д во текот на целиот живот

Препорачаниот внес на витамин Д варира од бебиња до постари лица. Во првата година од животот, витаминот Д е од суштинско значење за нормален раст и развој на коските, забите и имунолошкиот систем. Па така, родителите мора да се погрижат нивното бебе да добие доволно витамин Д.

Основната улога што ја игра овој витамин продолжува во текот на детството и во зрелите години, бидејќи помага да се одржат коските и забите и да се промовира нормална имунолошка функција. Ова станува уште поважно за жените за време на бременоста, како поддршка на нивниот имунолошки систем и правилен раст и развој на коските на детето.

Витамин Д и постари луѓе

Како што старееме, многу од нашите телесни процеси започнуваат да забавуваат, а исто така влијаат и врз нашето производство на витамин Д. Добивањето на доволна количина витамин Д и калциум како дел од добро балансирана исхрана, како и физичка активност е многу важно.

Витаминот Д помага да се намали ризикот од паѓање поврзано со постурална нестабилност и слабост на мускулите. Паѓањето е фактор на ризик од фрактури на коските кај мажите и жените на возраст од 60 години и постари. Исто така, ја поддржува и нормалната функција на имунолошкиот систем. Во текот на зимските месеци, како суплементи во исхраната со витамин Д, на пример со таблети за џвакање BioGaia, Protectis + Витамин Д3, може да биде корисно за оние кои живеат во умерена клима.

ПРЕПОРАЧАН ВНЕС НА ВИТАМИН Д*

бебиња (7 – 11 months)* 10 милиграми / ден
Деца и возрасни (1 – 70 години )** 15 милиграми / ден
Возрасни 19 – 70 години* 15 милиграми / ден
Трудници* 15 милиграми / ден
Возразни над 70 години* 20 милиграми / ден
**Институт за медицина САД/Канада
**Европската управа за безбедност на храната

Витамин Д и цревата

Нашиот дигестивен тракт игра суштинска улога во одбранбениот систем на нашето тело, со околу 80 % од нашите имунолошки клетки што се наоѓаат во цревата.

Па така, добра е идејата да бидете среќни и исполнети со вредна микрофлора, и да додадете витамин Д во исхраната како начин на поддршка за нормалната функција на имунолошкиот систем, како за вас, така и за вашето семејство. Поминување на време надвор со умерена изложеност на сонце, вежбање, здрава исхрана, доволно спиење и намалување на стресот, може да ги поддржат цревата и имунолошкиот систем. Најистражуваниот пробиотски сој L.reuteri Protectis може да помогне да се одржи соодветна концентрација на природната микрофлора во цревата. Комбинирани како тим од соништата, двете состојки L.reuteri Protectis и витаминот Д ја поддржуваат целокупната благосостојба и имунолошкиот систем.