Значење на суплементација со Lactobacillus reuteri DSM 17938 врз развојот на цревната микрофлора кај новороденчиња родени со царски рез

Терминот микробиота означува збир на сите микророганизми кои живеат во човечкото тело. Цревниот тракт, односно дебелото црево вообичаено содржи најголем број од микроорганизмите, споредено со останатите делови од телото како кожата, вагината, устата и ушите. Вообичаено цревото на човекот содржи вкупно 1014 бактерии што е 10 пати повеќе од вкупниот број на човечки клетки.

Прочитајте повеќе

"Лактобацили - “добри” бактерии и нивното влијание на Вагинален pH баланс"

Вагиналниот pH баланс е од големо значење за репродуктивното здравје на жените.Во вагината живеат над 50 вида бактерии кои се групираат во 15 семејства,а најголемото од нив е тоа на млечнокиселинските бактерии (лактобацили).Тие се Грам-позитивни бактерии кои се развиваат и размножуваат најдобро во средина со јаглени-хидрати.

Прочитајте повеќе

Третман на инфантилни колики со L.Reuteri

Бебешките грчеви или инфантилни колики од непозната причина се една од најчестите состојби која се појавува кај 1 од 5 новороденчиња помали од 3 месеци. Претставува особено стресна ситуација за доенчето, но и за целото семејство и претставува честа причина за педијатриска ургентна консултација

Прочитајте повеќе

Антибиотици - Пријатели или непријатели?

Среде зима сме и заради студеното време треба да поминуваме повеќе време во затворен простор, во близок контакт со други луѓе и сувиот топол воздух го тестира нашиот имунолошки систем. Некои случаи се полоши од другите, и доколку Вие или Вашите деца фатите сериозна бактериска инфекција, можеби ќе биде неопходна терапија со антибиотици.

Прочитајте повеќе

Бременост: Магично време, но не и без предизвици

Од моментот кога ќе дознаете дека ќе бидете мајка, започнувате да ги забележувате промените што се случуваат во Вашето тело. Додека се прилагодувате на носењето нов живот, ќе се појават одредени промени што ќе ги очекувавте, а ќе се појават и промени што нема да ги очекувате.

Прочитајте повеќе