Што се бактериите?

Бактериите претставуваат микроорганизми или микроби кои ги има насекаде. Некои видови бактерии дури живеат во и на други организми, како што се луѓето.   

Како прва форма на живот што постои на земјата, тие ги диктираат условите на нашето постоење уште од самиот почеток. Limosilactobacillus reuteri е пример за бактерии кои се развиле во симбиоза со луѓето. Денес, знаеме дека бактериите претставуваат составен дел од нашето тело. Додека бебињата се раѓаат скоро стерилни, бактериите брзо започнуваат да се колонизираат низ нивните мали тела - кожата, устата и што е најважно, гастроинтестиналниот тракт. Овие бактерии продолжуваат да растат и видоизменуваат до тригодишна возраст.

40,000,000,000,000

Бактерии и човечката микробиота

Нашите тела се дом на низа микроорганизми наречени микробиот од кои бактериите се најголем и најзначаен дел. Новите откритија дури сугерираат дека бројот на бактериски клетки во нашите тела ги надминува клетките на човечкото тело.

Често се зборува дека микробиотот е орган сам по себе и разбирливо е дека истражувачите едвај чекаат да ја разберат неговата важност. Иако броевите честопати се противречни, новите информации тврдат дека нашиот микробиот содржи околу 40 трилиони бактерии (400 - 4.000 различни видови), сочинувајќи еден килограм од нашата телесна тежина и се наоѓа претежно во цревата. Затоа, многу е јасно и важно зошто треба да се одржи соодветната колонизација на бактериите во нас.

Суштински за животот

Денес сме свесни за придобивките на бактериите за организмот и за виталната улога што тие ја играат за нашето здравје. Исто како што воздухот, водата и храната се неопходни за животот на човекот, така и бактериите. Една клучна функција е да го поддржуваме имунолошкиот систем и да нè штити од болести.

Секој ден, добрите бактерии во нас ја обезбедуваат првата линија на одбрана од лошите бактерии, познати и како патогени. Притоа, тие го поддржуваат и едуцираат нашиот имунолошки систем. Понатаму, тие го помагаат нашиот дигестивен систем и го поддржуваат телото во апсорпција на хранливи материи и производство на витамини како што се Б и К. Некои студии дури сугерираат дека добрите бактерии во цревата можат да влијаат на нашиот мозок и расположение.

Здравјето на цревата во модерното време

Врз нашите црева влијае нашиот животен стил, кои драматично се промени во последните 50 години. Современите начини на живеење со зголемена урбанизација и промени во нашите навики во исхраната, исто така предизвикаа промени во нашиот микробиот.

Животните навики, како што е неурамнотежената исхрана, што содржи многу преработена храна, кафе и алкохол или прекумерно вежбање, можат да влијаат врз нашиот микробиот..

Исто така, употребата на антибиотици и други лекови, како и опсесивната хигиена може да влијае врз микробиотот со елиминирање на разни видови бактерии. Раѓањето со царски рез може исто така да влијае врз составот на микрофлора во телото на новороденчиња. Производите од BioGaia® што содржат Limosilactobacillus reuteri се развиени за да ја надополнат цревната флора на организмот.

Предупредување !

Информациите за нашите производи дадени на нашата интернет страница се само краток опис за особините на граничните производи и нивното индикационо поле. За стручно и професионално мислење Ве молиме консултирајте се со Вашиот лекар или фармацевт. Податоците на оваа оваа интернет страница служат само за информирање и истите не се наменети за промоција или рекламирање.