Што се инфантилните колики?

Многу бебиња страдаат од грчеви во првите месеци од животот. Иако нема дефинитивен одговор на прашањето што предизвикува грчеви кај бебињата, влијанието врз бебињата е јасно - имате неутешно бебе и мајки и татковци под стрес.

Иако грчевите се многу чести, има малку или скоро и да нема лекови за ублажување на симптомите на грчеви. Сепак, некои студии покажуваат дека појавата на грчеви е резултат на неурамнотежен сооднос на добри и лоши бактерии во цревата. Пробиотиците како Limosilactobacillus reuteri Protectis можат да помогнат во обновувањето на рамнотежата на бактериите со зголемување на добрите бактерии во цревата. Грчевите честопати достигнуваат врв помеѓу првите шест и осум недели од животот на бебето, па затоа никогаш не е доцна да започнете да ја надополнувате флората на цревата на вашето бебе.

Кога бебето има грчеви?

Најчестиот критериум што се користи за дијагностицирање на грчеви е возраста на бебето. Во повеќе случаи, грчевите се појавуваат кај бебиња помали од 4 месеци.  Втор критериум е дали бебето плаче периодично или има подолг период на плачење и раздразливост без очигледна причина и каде што родителите не можат да го спречат или решат.

Ова неутешно плачење трае најмалку три часа на ден, три дена во неделата, најмалку една недела, кај инаку здраво дете. Малите деца обично плачат толку многу што можат да поцрвенат, некои стиснуваат тупаници и ги креваат нозете додека плачат. Нашиот индикатор за грчеви може да ви даде идеја дали вашето бебе можеби страда од грчеви или не. Сепак, овој индикатор не може да се замени со совет од педијатар

<

Индикатор за грчеви

Грчевите кај бебињата може да се спречат - меѓутоа, ако симптомите веќе се појавиле, тие обично може да се олеснат. Користејќи калкулатор за грчеви, ќе го видите потенцијалното ниво на ризик за бебето да грчеви.
Одговорете на прашањата и калкулаторот за колики ќе ви го донесе резултатот!

Што предизвикува грчеви кај бебињата?

Краткиот одговор би бил: никој не знае со сигурност. И покрај децениското истражување, причините или потенцијалните причини за грчеви кај бебињата сè уште не се целосно испитани.

Она што денес го знаеме е дека најверојатно станува збор за комбинација од неколку фактори - психолошки, социјални и / или биолошки. Во последниве години, истражувачите почнаа да ја разгледуваат улогата на дигестивната флора. Клиничките испитувања споредувајќи ги бебињата кои имаат грчеви со здрави бебиња, откриле присуство на помалку лактобацилусни бактерии и поголема концентрација на штетни бактерии (претежно колиформни бактерии) во дигестивниот тракт кај бебињата кои имаат грчеви. Таквата нерамнотежа може да доведе до разни проблеми, вклучително и грчеви. Многу е важно да не го оставате бебето само кога плаче. Родителите треба да сторат се што можат за да го смират бебето - да го лулаат бебето, да му пеат, да го прегрнат или држат на подлактицата, додека бебето е свртено на стомак.

Клучни факти за грчевите

Симптомите поврзани со грчеви можат да бидат многу фрустрирачки за родителите. Еве неколку клучни факти што можат да објаснат некои аспекти на појава на грчеви: 

  • Бебе кое има грчеви не е болно бебе

  • Симптомите се од непознато потекло - секој друг извор треба да го исклучи самиот педијатар

  • Плачењето станува полошо навечер, но може да се појави во кое било време од денот

  • Грчевите честопати достигнуваат врв помеѓу шест и осум недели од животот на бебето

  • Грчевите обично застануваат на возраст од околу 4 месеци

  • Истражувањата покажуваат дека бебињата кои имаат грчеви имаат помала концентрација на одредени видови добри бактерии во цревата

 

Нега на бебето

Како прво, родителите треба да ги отстранат сите други можни причини за плачење на мало бебе, на пр. глад, валкани пелени или треска. Потоа, постојат неколку златни правила за да се намали ризикот од грчеви:

  • Правилната техника на доење ќе спречи бебето да голта премногу воздух за време на хранењето. Исто така е важно да не се прејадувате

  • Мајките кои дојат треба да избегнуваат храна што може да произведе гасови, додека оние кои го хранат своето бебе со млечна формула треба да се обидат да користат формула за чувствителни бебиња, со цел да се балансира микрофлората.

Предупредување!

Информациите за нашите производи дадени на нашата интернет страница се само краток опис за особините на граничните производи и нивното индикационо поле. За стручно и професионално мислење Ве молиме консултирајте се со Вашиот лекар или фармацевт. Податоците на оваа оваа интернет страница служат само за информирање и истите не се наменети за промоција или рекламирање