„Ме боли стомакот“

„Ме боли стомакот“ или „ имам болки во стомакот“. Повеќето родители слушнале нешто слично од своите деца. Повремената болка во стомакот е честа кај децата и адолесцентите, со тоа што до 38 проценти од децата имаат болка во стомакот секоја недела. Ако болката е продолжи, може да биде функционална абдоминална болка во стомакот (FAB).

Болката обично се наоѓа во регионот околу папокот, но формата и локацијата не се секогаш предвидливи. Нарушувања во стомакот може да се појават одеднаш или постепено. Во повеќето случаи, децата се инаку здрави и среќни, но со текот на времето, болката во стомакот може да предизвика да чувствува мачнина, вознемиреност, замор и тоа да им пречи во учењето и спиењето, социјалните активности со други деца и со семејството. Ако тоа се случи, време е родителите да побараат медицински совет.

Можни причини

Точната причина за болки во стомакот е сè уште нејасна, но се чини дека станува збор за интеракција на генетски, физиолошки и психолошки фактори. Оваа состојба достигнува максимум на возраст од 5 до 7 години кога децата започнуваат на училиште, а потоа повторно на возраст од 8 до 12 години.

Се проценува дека 10-20 проценти од училишните деца страдаат од функционални нарушувања, а функционалната абдоминална болка е почеста кај девојчињата отколку кај момчињата.

Врската помеѓу нашето ментално здравје и дигестивниот систем сè повеќе ги интересира истражувачите ширум светот. Овој период од животот на детето е обележан со многу големи промени, што може да доведе до емоционална напнатост. Не е изненадувачки што психолошките фактори како што се стресот и вознемиреноста можат да предизвикаат и да ги влошат стомачните тегоби. Нарушувања на гастроинтестиналниот мотилитет (мускулни контракции во дигестивниот систем) се уште еден предизвикувач за појава на болки во стомакот.

Што да се прави

Бидејќи вознемирувањата во стомакот можат да имаат долготрајни последици, кои ги надминуваат самите симптоми, важно е на децата кои ја имаат оваа состојба да им се помогне.

Прво, важно е родителите да покажат поддршка и охрабрување, без да покажат на детето премногу нервоза и загриженост. Исто така, може да биде корисно да се идентификуваат можните предизвикувачи, како што се храна, специфични ситуации или околина и движења на дебелото црево. Покрај тоа, пробиотиците станаа добро призната опција за враќање на рамнотежата на бактериите во цревната флора кај децата и зајакнување на добрите бактерии. 

Предупредување !

Информациите за нашите производи дадени на нашата интернет страница се само краток опис за особините на граничните производи и нивното индикационо поле. За стручно и професионално мислење Ве молиме консултирајте се со Вашиот лекар или фармацевт. Податоците на оваа оваа интернет страница служат само за информирање и истите не се наменети за промоција или рекламирање.