Дијареја кај деца

Дефинирана како повеќе од три ретки или течни столици на ден, дијарејата е еден од најчестите здравствени проблеми кои ги погодуваат децата ширум светот.

Најчестите причини за дијареја кај децата вклучуваат лошо варење и несакани дејства за време на антибиотска терапија.  Сето тоа влијае на цревната флора. Побарајте медицински совет ако дијарејата трае повеќе од неколку дена или недели или се јавуваат други загрижувачки симптоми.

Домашна нега

Во повеќето случаи, акутната дијареја, особено дијарејата поврзана со некаков вирусот, поминува сама од себе. Сепак, постојат неколку совети кои можат да помогнат во ублажување на симптомите и забрзување на закрепнувањето кај деца и тинејџери.

Прво, тие треба да консумираат повеќе течности (но да избегнуваат овошен сок и газирани пијалоци) за да ја надокнат водата што ја губи телото. Пробиотички бактерии може да се користат за одржување на соодветна концентрација на микрофлора во цревата.

Предупредување !

Информациите за нашите производи дадени на нашата интернет страница се само краток опис за особините на граничните производи и нивното индикационо поле. За стручно и професионално мислење Ве молиме консултирајте се со Вашиот лекар или фармацевт. Податоците на оваа оваа интернет страница служат само за информирање и истите не се наменети за промоција или рекламирање.