Запек - честа и непријатна состојба

До 30% од децата во одреден момент се погодени од запек. Бидејќи органските причини не се манифестираат во некои случаи, ваквиот запек обично се дијагностицира како функционален запек.

Проблемите со запек може да започнат во различни периоди од животот на детето. Сепак, околу 40% од децата со функционален запек развиваат симптоми во текот на првата година од животот, често за време на преминот од доење во формула или при воведување цврста храна. Другите деца развиваат симптоми додека се одвикнуваат од пелени, на возраст помеѓу 2 и 4 години. Денес, истражувачите веруваат дека функционалниот запек може да биде поврзан со промена на интестиналниот мотилитет и нерамнотежа на бактериите во цревниот микробиот.

Кои се знаците

Ако дете помало од четири години во еден месец покажува два или повеќе од следниве симптоми на запек, родителите треба да побараат совет од лекар:

  • две или помалку движења на дебелото црево неделно

  • тврда, сува столица која е тешко или болна за поминување

  • столици со голем дијаметар

  • абдоминална болка или надуеност 

  • други знаци на запек вклучуваат лутење, губење на апетит или обиди да се избегне тоалетот.

Додека појавата на запек е нормална понекогаш, ако трае две недели или повеќе, тоа може да биде хронично и родителите треба да се консултираат со лекар.

 

Што може да помогне?

Храната е обично главниот виновник за појава на запек кај бебиња и мали деца. Појавата на запек не е вообичаена во фаза на "течна исхрана", ако малите деца добиваат доволно течности.

Ако столицата на бебето не е мека, тоа може да биде знак на алергија на млечни протеини. Тогаш е време да погледнеме каква е исхраната на мајката - едно решение може да биде да се отстранат млечните производи за време на доењето. Бебињата кои добиваат само адаптирано млеко имаат поголем ризик од запек - адаптираното млекото може да биде предизвик за развој на нивниот дигестивен систем или може да биде предизвикувач за развој на алергија на млечни протеини

Столицата на вашето бебе дефинитивно ќе се промени во цврстината и фреквенцијата кога тоа ќе почне да јаде цврста храна. Ако бебето страда од запек во текот на оваа фаза, треба да го зголемите внесот на вода, чаеви или други незасладени течности кои би го  активирале варањето на храната и да обезбедат олеснување. Храната богата со растителни влакна, како што се сливите, може да помогнат во регулирање на столиците.

Новите истражувања покажуваат дека пробиотиците, како што е Limosilactobacillus reuteri Protectis, исто така можат да го вратат балансот на цревната флора и да му помогнат на бебето да го врати во нормала дигестивниот систем. Родителите треба да се консултираат со педијатар ако не се сигурни и не треба да користат лаксативи се додека не ги пропише лекар.

Предупредување !

Информациите за нашите производи дадени на нашата интернет страница се само краток опис за особините на граничните производи и нивното индикационо поле. За стручно и професионално мислење Ве молиме консултирајте се со Вашиот лекар или фармацевт. Податоците на оваа оваа интернет страница служат само за информирање и истите не се наменети за промоција или рекламирање.